Assalamualaikum..

Kolesterol oh kolesterol.. ada yg baik dan ada yang jahat. Kolesterol ni adalah lemak pada tubuh yg kita panggil lipid. Kolesterol baik beri kebaikan pd tubuh, contohnya, penyusun struktur pada membran sel, melindungi kulit dari racun dan masalah kekeringan, pembentukan vitamin D (bersama sinar UV) serta membentuk asam empedu di usus.
Tapi kalau kolesterol jahat ni dah terlalu baNyak dan meningkat, maka akan datang macam2 jenis penyakit pada tubuh kita, antaranya gangguan ereksi, gagal ginjal, serangan jantung, stroke serta meningkatnya resiko penyakit Alzheimer..


TIPS Turun kan Kolesterol:

Ni merupakan 7 makanan yang menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh kita :

1. Tomato. Tomato dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Anda boleh membuat jus tomato yang enak dan minumlah dua gelas jus tomato setiap hari.

2. Delima. Buah bulat merah kecil sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh khususnya berfungsi mengurangi kumpulan plak kolesterol serta mampu meningkatkan produksi oksida nitrat yang dapat membantu dalam mengurangi plak pada arteri

3. Avokado. Buah yang bulat lonjong dan bewarna hijau ink merupakan salah satu buah yang dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Ini kerana, ada dua jenis kolesterol dalam tubuh kita yaitu kolesterol jahat (Low-density lipoprotein) dan kolesterol baik (High-density lipoprotein).

4 Anggur. Buah anggur juga sangat baik untuk meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Dengan rutin minum dua gelas jus anggur setiap hari dapat menjaga kadar kolesterol baik dalam tubuh anda.

5. Bawang Putih. Bawang putih sangat efektif membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh.

6.  Tahu dan tempe. Kedua jenis makanan tersebut juga sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh anda. Manfaat lain yang dapat diperoleh iaitu terdapat sumber protein dalam kedua jenis makanan tersebut.

7. KeKacang. Kekacang yang dimaksud seperti kacang tanah, kenari, almond serta edamame. Kandungan lemak omega 3 dan antioksidan dalam kacang-kacangan sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol jahat pada tubuh anda.  

Nah, cuba lah amalkan mknn di atas dalam setiap mknan anda.. mudah ke?

Rasanya agak sukar kn. 

Ni tips paling mudah untuk anda yang mahu elakkan dari mendapat kolesterol yg tinggi..hanya perlu amalkan Vitamin Phytocol-ST ni sahaja.. mudah dan cepat.

Pengambilan: 2biji sehari.

Buat anda yang ingin dapatkan phytocol ni boleh hubungi saya.

Suzianti maswar

012.3814786

Share:
Written by Suzie Maswar
Assalamualaikum. Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.