salam..
Bersambung lagi kita ye..
Selamat lah baby and fatin dah tido, bleh lah cerita lagi..
hope dapat habis dalam part ni lah!

….Dalam Jam 9++malam camtu, Doc ratna datang dan pecahkan air ketuban,

Dia kata nanti sure aku akan rasa sakit sebab air dah di pecahkan..

makanye aku pun tunggu lah rasa sakit yang doc kata tu,

Tapi, kuasa tuhan kan.. memang aku tak rasa sakit apa pun.. cuma aku masih rasa baby mengeras dan menguncup je dalam perut tu..

dalam hati dah tentulah gundah gulanakan?? sebab rasa sakit tu masih tak ada jugak!

lagipun dalam kepala otak ni dah pikir macam2.. yelah, dari tadi tak de rasa sakit nak bersalin macam yang aku kene dulu dan seperti yang kawan2 ceritakan tu.. di campur pulak rasa risau kalau2 apa2 jadi kat baby, mana tau tak gerak ke ape ke kan? dan dah tentulah, doa dalam hati ni tak pernah berhenti supaya tak de perkara2 buruk berlaku.. dan doa semoga aku dapat bersalin normal tu pun tak pernah henti2 tau! memang nak sangat2 bersalin normal, tak nak dah kena operate2 ni..

Dalam menunggu2 sakit kat dalam wad tu, sempat lagi lah aku ber’sms’ dengan kawan2 rapat aku, rasa ilang lah jugak gundah gulana kat hati tu bila kawan2 bagi support, selain support dari incek suamiku.. 😀

dah pecah ketuban tu.. dalam jam 10 lebih baru aku mula rasa sakit skit… rasa mengeras dan menguncup tadi jadi lebih kerap dan agak sakit, tapi tak ade lah rasa sakit yang melampau lagi tau… nurse pun dah mula cek2 kekerapan perut aku.. dan dia beritahu yang kontraksi dah mula kerap.. nurse pun tanya aku, sama ada dah mula rasa sakit kuat ke? atau ada tak rasa cam nak membuang?? aku pulak jawab, tak ada lagi.. cuma ada rasa sakit je.. tp nak membuang tu tak ada lagi.. ekekek:D cam lawak je kan soalan tu??

tunggu punya tunggu, seluk punya seluk, bukaan dah cecah ke 8cm.. time tu dah pun jam 11malam.. makanye, doc pun arahkan nurse untuk bawa aku ke labour room, sebab proses seterusnye bakal berlaku.. aha… tapi sebenarnye time ni aku rasa cam orang blur2 je tau!

nervous pun ada sebab aku bakal merasai sekali lagi sakit bersalin yang TERAMAT tu..

dan masa ni, aku dah mula baca ayat2 yang patut aku baca.. terutama ayat ( La ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolomin) ni.. memang tak lekang tau ayat ni dan kalimah allah dari mulut aku, start dari aku rasa sakit sikit2.. sampai lah aku rasa sakit sekuat2 dan teramat2nye..

makanya, bertolak lah aku ke dalam labour room dengan di temani suami tercinta…

bersambung lagi ye..

dah nak makan tengah hari ni..

kang petang2 kang aku try cerita part dalam labour room pulak..

suspen tau!

penat ko menaip ni!

daaaaaaaaaaaa..

-chugie-

Share:
Written by Suzie Maswar
Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.