Salam…

Bahayanya air kosong untuk bayi kita.

Sebenarnya tradisi memberi air kosong pada bayi ni dah lama di praktikkan sejak tok nenek kita lagi.. bagi ibu bapa yang dh sedar akan keburukan air kosong ni pada bayi, dah tentu lah dorang lebih berhati2.

Dalam zaman serba canggih ni, rasanya dah ramai ibu2 yang berilmu dan punya info mengenai keburukan air kosong buat si manja.

jom kita tengok apa masalah yg boleh timbul rentetan situasi ini:
1# MENGANCAM NYAWA
dikhuatiri air kosong itu mengandungi kuman, jadi dah semestinya bayi berisiko mendapat cirit birit jika kebersihan tidak di jaga.

2# MENGHAKIS PELINDUNG PENYAKIT
Air kosong akn menghakis pelindung penyakit yg di perolehi dari susu ibu.

3# MENYEBABKAN SAWAN TARIK
Bayi di bawah umur 5 minggu berisiko mendapat sawan tarik kerana bila air diberi berlebihan, garam di dlm tubuh bayi akn cair. Ini akn mengakibatkan suhu badan yg rendah, kembung dan sawan tarik.

4# MERENCATKAN PERTUMUBUHAN
Saiz perut bayi yg kecil dan dipenuhi dgn air akan menyebabkn dia kenyang dan kurang menyusu ibu, akibatnya bayi tidaj mendapat khasiat susu ibu yang sepatutnya. Jadi ia melambatkan proses pertumbuhan bayi.

5# MENJEJASKAN AKAL
melalu kajian, amalan memberi air kosonh pada bayi di awl kelahiran bolwh menibgkatkn lg bilirubin dlm darah. Malah, pemberian air akn memburukkan lagi keadaanbayi yg di serang jaundis tu.

Setelah bayi sudah melepasi umur 6 bulan, barulah kita boleh mula memberikanbya air. Tapi hanya sekadar yang pelu sahaja..

Setelah anak berumur 1 tahun barulah kita boleh berikan air kosong tanpa perlu di sekat.

(sumber: majalah Pa&Ma)

Harap ibu bapa semua celik mata tentabg keburukan air kosong untuk bayi anda…

Sekian duku…

♥Chugie♥●○●○●○●○

Share:
Written by Suzie Maswar
Assalamualaikum. Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.