Seram juga kan bila tiba2 hadapi masalah lumpul separuh muka atau Bell Palsy ni fengan tiba2. Ada beberapa kes juga yang dah saya baca di kalangan rakan maya saya.

Kejadian ni berlaku tiba2, bila mereka bangun dari tidur je mendapati muka beliau tidak boleh di gerakkan sebelah.

Sebenarnya, punca berlakunya Bell Palsy ni pun masih lagi tidak di ketahui secara rasminya.

APA SEBENARNYA BELL PALSY NI?
Ia adalah kelumpuhan atau kelemahan pada salah satu sisi otot di wajah yang yang bersifat sementara. Kondisi ini menyebabkan salah satu sisi dari wajah akan terlihat “melorot”. … Saraf yang rosak pada bagian wajah akan ternampak kepada deria rasa dan cara tubuh Anda menghasilkan air mata dan ludah.

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kelumpuhan muka ni. Antara contohnya;
Ketumbuhan Otak, strok dan Penyakit  Lyme. Namjn jika tiada sebab dan berlaku kelumpuhan, maka ia dipanggil Bells palsy.

RAWATAN YANG AKAN DIBERI OLEH DOKTOR:
Biasanya pesakit akan di berikan ubat makan steriod (kortikosteroid) dengan dos yang tinggi pada peringkat awal serangan selama dua minggu.
Ia akan berkurangan sehingga pesakit menunjukkan respond yang baik.

Ada juga yang  terpaksa menjalani pembedahan khas kerana bahagian yang lumpuh itu terjejas secara menyeluruh terutama melalui petunjuk di bahagian mata dan mulut yang tidak boleh ditutup.

SIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT BELL PALSY?
Secara umumnya, Bell Palsy kerap kali terjadi kepada:-
• Wanita hamil dan memasuki trimester ketiga
• Wanita yang baru melahirkan anak
• Penderita DIABETES
• Penghidap HIV
• Mereka yang mempunyai ahli keluarga yang pernah diserang Bell Palsy

BAGAIMANA SUPLIMEN SHAKLEE DAPAT MEMBANTU PESAKIT BELLS PALSY?
Antara suplimen shaklee yang sangat berkesan untuk bantu tingkatkan kesihatan pesakit Bell Palsy ini adalah:-

1. VIVIX – Mengurangkan keradangan. Vivix bantu dalam baikpulih DuuNA, menggalakkan penghasilan tenaga sel dan mencegah pengumpulan AGE Protein. Vivix merupakan supliman yang sangat baik untuk memperbaiki sel saraf.

2. B Complex – Membantu dalam mengurangkan kesakitan akibat kerosakan sarafdengan cara meningkatkan pengeluaran serotonin.
B complex juga bantu dalam fungsi imun dan emosi. Ia membantu dalam kekejqngan dan kekakun pada bahagian tubuh selain bantu dalam mengawal stress dan tekanan dan melancarkan peredaran darah.

3. Omega Guard – Fungsinya sebagai anti radang. Ia akan bantu mengurangkan bengkak pada saraf dan membantu melancarkan aliran darah. Omega Guard juga bantu meningkatkan imun sistem tubuh dan seterusnya menghalang radang dari menjadi lebih teruk.

Bawah ni dua testimoni pesakit Bell Palsy yang mengambil suplimen tambahan untuk kesihatan tubuh mereka.

TESTIMONI 1 : Kisah  Faiza

2 oct 2015, 

Saya bangun sebelah muka da jatuh, tak bole senyum, mata  tak boleh tutup. Air mata mengalir macam menangis, sakit dan rasa tegang je. 

Doktor sahkan saya diserang bell palsy, Tapi bukan  STROKE, cuma  kelemahan sebelah otot muka.

Saya di steroid. Punca  UNKNOWN. Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin

Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu. Hanya Consume 

SPECIAL DOSE vivix dan tambahan consume Omega guard, Bcomplex Vitamin E

dgn extreme.

Saya juga menjalani fisioterapi. Alhamdullilah selepas 90hari, Saya diberi kesempatan SENYUM kembali

BELLS PALSY – KISAH ZURA 

Ni antara testimoni zura sendiri Kenapa Zura suka sangat dengan VIVIX 

Pada Julai 2016 zura di serang bell palsy. Bangun je tidur, macam biasa Zura akan minum air tiba2 air meleleh keluar dari mulut, pelik tapi buat tak layan. Bila basuh muka ketika wuduk, kali ni air masuk dalam mata. Makin bertambah hairan.

Selesai solat subuh, tengok muka di cermin..Allahhuakbar muka aku dah senget!

Mulut tak boleh tutup, mata tak boleh tutup rapat..air mata mengalir. Pipi sebelah kanan tak boleh gerak langsung, telinga rasa bengang..sakit, sakit sangat.

Sebelum ni ada Zura baca terbaca tentang Bell palsy dari perkongsian seorang rakan tapi masih rasa ragu2 sama ada Zura di serang minor stroke atau bell palsy.

Tengah hari suami balik utk lunch baru Zura  mintak dia tengokkan muka dan bagi tahu Zura di serang bell palsy.

Bila kami buat pemeriksaan di hospital. Yes ! doktor sahkan Zura di serang Bell palsy.

Bermulalah episod terpaksa ambil steroid dan terpaksa berhenti menyusukan Izzara Nasuha.

Seminggu pertama Zura rasa berat sangat bukan sebab muka dah senget tapi sebab terpaksa stop menyusukan anak. 

Bayangkan anak yang 24 jam dengan maknya tapi bila merengek minta susu maknya tak dapat bagi. Sedih teramat sangat.susu pula terpaksa pam dan buang.

Anak susah tidur malam rasa stress anak menagis nakkan susu tapi tak boleh nak bagi

Sampai Zura kata pada suami ‘ ummi tak kisah pon muka ummi senget tapi ummi tak sampai hati tengok anak nagis² nak susu macam ni ‘

Zura buat keputusan hanya seminggu zura ambil steroid dan cuba ikhtiar dengan mengamalkan supplement, tentu Shaklee pilihan utama Zura.

Waktu tu zura berserah ja pada Allah jika dengan supplement ni Zura sembuh Alhamdulillah, jika terpaksa berwajah senget seumur hidup pon Zura terima..

Zura consume special dose VIVIX,

Vitamin E, OMEGA, B Complex dan seminggu sekali zura akan buat rawatan fisioterapi dan acupuncture

Senaman muka untuk pesakit bell palsy pon ada Zuar amalkan di rumah

Alhamdulillah senyuman kembali mekar dibibir walaupun belum sembuh 100%.

– Puan Zura –

Bila kene bell palsy ni, selalunya sebelah muka akan herot dan tidak dapat berfungsi secara normal.

Maknanya terdapat gangguan pada sel dan saraf pada wajah.

Kandungan poifenol atau antioksidan di dalam Vivix ni bertindak membantu membetulkan serta membaiki kerosakan sel serta saraf.

Kalau diri atau ada antara ahli keluarga serta sahabat yang sedang menderita Bell Palsy ni, boleh berikhtiar dengan Vivix.

Walaupun Vivix ni bukan ubat tetapi ia merupakan suplemen semulajadi yang menyokong kesihatan, dan insya-Allah antioksidan di dalam Vivix adalah ikhtiar terbaik.

Vivix masih Offer hingga 31/12/2017

Dapatkan segera..

Beli 2 botol diskaun 5% atau Beli 6 botol percuma 1 botol.

Hubungi 012.3814786

Suzie Maswar

Pengedar Sah Shaklee

COD Sekitar Sungai Buloh

Penghantaran Poslaju/Kurier ke seluruh Malaysia

Share:
Written by Suzie
Hi saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah berkerjaya. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan pakar kesihatan dan kecantikan anda.