Assalamualaikum..
Slmt pagi semua..


Hari ni saya nak share tentang kehebatan amalan pembuka atau penjemput rezeki ni..


Iaitu solat sunat Dhuha..


Seperti yang kita sedia maklum, segala apa yang di sunatkan oleh Rasullullah, dah tentu lah ada kebaikan serta manfaat buat kita betul kan?


solat sunat dhuha merupakan salah satu solat sunat yang rasulullah suka..


“Rasulullah bersabda yang bermaksud, “Siapa saja yang dapat mengerjakan sholat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.”
Rasulullah bersabda lagi,“Sholat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara sholat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat.”
Dari Nuwas bin Sama’an, Rasulullah bersabda:“Allah berfirman: Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (yakni sholat Dhuha), nanti pastiakan Kucukupkan keperluanmu pada petang harinya.”
Sementara itu di dalam hadits yang lain Rasulullah bersabda:“Hendaklah masing-masing tiap-tiap pagi bersedekah untuk persediaan badannya. Maka tiap kali bacaan tasbih itu sedekah, setiap tahmid, setiap takbir juga sedekah, menyuruh kebaikan dan melarang kejahatan itu sedekah dan sebagai ganti itu semua, cukuplah mengerjakan sholat Dhuda dua rakaat.” (Ahmad Muslim danAbu Daud) 


Solat sunat yang paling mudah.. boleh di lakukan hanya 2 rakaat yang tidak mengambil masa ber jam pun.. hanya sekitar 5-10minit je..


Jadi, marilah wahai sahabat semua, kita sama2 jadikan solat sunat ini rutin harian kita..


Sesungguhnya,rezeki itu telah ada untuk kita.. tinggal daya usaha kita sahaja untuk menjemputnya.

Amalkan baca doa dhuha ini buat yang tidak dapat menunaikan solat sunat dhuha..

Sharing is caring..

Chugie a.k.a suzie

Pengedar Shaklee anda..

012.3814787


Share:
Written by Suzie Maswar
Assalamualaikum. Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.