Assalamualaikum..

Kerap sangat saya nampak soalan “Susu saya makin kurang, apa nak buat?”…
rata-rata, ibu yang mengalami masalah susu kurang ni adalah ibu yang masih kurang info tentang penyusuan, tentang situasi2 yang normal akan di hadapi oleh ibu2 dalam penyusuan.

Saya juga salah seorang ibu yang juga pernah alami masalah begini ketika anak pertama dulu.

Apa puncanya?
DIRI SENDIRI..

Ye, diri sendiri puncanya.. bukan orang lain, bukan Allah.. semuanya datang dari diri sendiri.

ok, macam ni ye..
Ketika kita hamil, sepatutnya kita dah set dalam diri nak susu kan anak dengan susu ibu, betul tak? jadi, sepatutnya start dalam waktu kehamilan kita tu, kita kena lah cari ilmu dan informasi tentang penyusuan, bukan setakat set niat di hati je. Itu semua tak cukup. Niat tanpa Ilmu, apa yang kita akan amalkan nanti? betul tak????
Jadi, perlu lah ada ilmu.. ilmu dalam penyusuan tu.

Biasanya hal ni berlaku sebab ibu2 terlalu ambil ringan hal menyusukan anak ni. persediaan pada alam penyusuan kurang. Nak membaca hal2 penyusuan kurang, malah MALAS.nak mencari dan membaca. Lebih2 lagi dalam zaman berteknologi tinggi dan pantas ni, kebanyakan kita lebih suka gunakan medium ‘Tanya soalan dan duduk diam tunggu jawapan”. Ni memang banyak berlaku dah ni.. sebab dah berlambak group2 sokongan di FB. Jadi, masing2 hanya tahu “Tanya dan tunggu JAWAPAN”. Nak mencari info dan cara penyelesaian, -MALAS-..
Sebab itu lah berlaku nya masalah2 begini ketika sesi penyusuan bermula..

Saranan saya buat Ibu2 baru yang dah berniat untuk susukan anak dengan susu badan tu;

* SILA lah cari ilmu penyusuan sebanyaknya, BACA.. jangan setakat Cari, tapi simpan je lebih, bacanya TIDAK.

* SILA lah cari ilmu dan SIMPAN, simpan di dalam sebuah diari / buku / note di handphone yang mudah kita rujuk dan baca bila2 waktu.

* SILA lah Beli buku PANDUAN PENYUSUAN tu, bukan mahal pun, ada yang murah. RM10 je buku tu, tapi baaaaanyak sangat pengisian.

* SILA lah jadikan FORUM tu, medium untuk menambah ilmu. Rajin baca masalah dan cara penyelesaian, kemudian kita share dengan kawan2 dalam tu. bukan setakat jadi tunggul dan pemerhati dalam forum je..

Banyak sangat part2 penting yang ibu perlu tahu dalam memulakan sesi penyusuan ni, antaranya;

1. Kelengkapan penyusuan
2. Bahan rujukan penyusuan
3. Group2 atau forum2 perkongsian tentang penyusuan
4. Cari lah rakan penyusuan supaya mudah untuk merujuk
5. dan banyak lagi.

Buat ibu2 yang telah punya niat untuk susukan anak, jangan lah ambil mudah tentang hal2 penyusuan ni. Perbanyakan cari gali ilmu dan amalkan sikap Membaca dan Menyimpan Ilmu tu.

Saya sebagai ibu yang juga menyokong penyusuan susu ibu, sentiasa doakan ibu2 yang menyusukan anak sentiasa kuat dan tabah dalam mengharungi situasi2 kritikat ketika penyusuan tu.

Setiap titik susu yang kita salur pada anak kita tu adalah pahala yang sangaaaattt besar nilainya di sisi Allah..

Sekian,
Sharing pendek dari saya.

Penasihat Shaklee dan penyusuan anda.
Chugie A.K.A Suzianti Maswar
SID 866440
COD AREA: Kuang, Sri kundang, Laguna Biru, Bdr Baru Sg Buloh
Contact: 012.3814786
FB: Eizmierah Mumnbabyshop

Share:
Written by Suzie Maswar
Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.