Salam…

Ok, seperti yang aku beritahu aritu, aku nak cerita tentang saat melahirkan Diah..
Hari ni aku rasa cam ade masa terluang skit,
so boleh lah aku mulakan cerita hari ni skit2 kan??

Pada 14/2/2011 tu, seperti biasa aku ada rutin pemeriksaan kehamilan..

Maklumlah, dah hujung2 kan.. kena lah pergi buat pemeriksaan on time.

ikut hati nak datang buat cek up masa hari sabtu (19/2/2011) je..macam rutin2 biasa aku.

tapi entah kenapa, hati rasa cam nak follow appoinment date yang doc bagi tu..

makanya, aku hubby and fatin pun ke PMC untuk check up.

Mujur lah time tu hubby dah sihat dari demamnya, kalau tidak.. tak tau lah nak kata apa.

Berbalik pada time cek up tu, aku ke klinik pada jam 3 ptg,

masa tu memang ramai juga yang datang buat check up, so terpaksa lah menunggu..

dah jam 4ptg++, baru lah turn aku masuk jumpa Doc Ratna..

Seperti yang aku beritahu pada entry sebelum2 ni,

Doc ratna akan buat selukan, means dia nak cek bukaan rahim aku..

time doc cek tu, rupa2nya bukaan dah ada.. 4cm lagi!

terkejut beruk gak aku dibuatnye time tu tau…

mana taknye, sakit pun tak rasa lagi.. tup tup dah de bukaan sebanyak 4cm..

Memandangkan bukaan dah 4cm, makanya doc pun suggest aku supaya admit je,

Lagipun dia risau kalau2 bukaan aku akan bertambah lagi..

base on previous experience masa bersalinkan fatin dulu, bukaan aku memang sangat2 cepat.

Makanya, admit lah aku petang tu di PMC..

dengan segala persiapan yang tak lengkap, aku masuk dalam wad..

dah admit tu, hubby balik rumah untuk ambil barang2 yang aku dah packing,

dan hantar fatin ke rumah MILku..

Aku pulak, nurse dah masukkan air.. rasanya air tu untuk buat aku rasa contraction kot..

Dalam pada tu, aku pun kena buat CTG juga.. untuk tengok perkembangan jantung baby.

dari sejam ke sejam nurse datang jumpa aku dan tanya ada rasa sakit ke tidak,

tapi aku memang tak rasa sakit..cuma rasa baby mengeras je dalam perut tu..

itu pun rasa cam biasa je.. memang tak ada rasa sakit langsung.

Lepas Maghrib, Doc ratna datang untuk cek lagi bukaan..

dan sebelum tu dia tanya lagi, samada aku dah mula rasa sakit atau tak,

tapi malangnye, aku tetap tak rasa apa2 kesakitan selain dari rasa baby mengeras..

doc Ratna siap buat muka pelik lagi tengok aku.. aku pulak, lagilah rasa pelik..

then dia pun seluk bukaan aku lagi.. dan kali ni dah buka 5 1/2cm.

emm lagi lah aku rasa pelik kan, sebab tak sakit, tapi bukaan dah bertambah..

So, doc pun suruh tunggu lagi..mana tau kalau2 aku akan rasa sakit lepas ni,

sebab air yang di masukkan tu dah di cepatkan kelajuannya..

alamak.. kena sambung next entry lah..
baby dah panggil umminye ni..
daaaaaaaaaaaaaaa
-chugie-

Share:
Written by Suzie Maswar
Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.