Salam..

bersambung dari entry sebelum ni ye…

Dalam labour room…

Masa dalam bilik tu, aku dengan suami je.. nurse dah keluar.. dorang nak siapkan peralatan untuk proses bersalin.. before tu, doc ada tanye aku samaada nak ambil epidural atau ubat tahan sakit biasa?? dan aku jawab bagi ubat tahan sakit biasa je doc, sebab sy tak nak epidural lagi.. cukup lah sy dapat masa bersalin sulong dulu..

So, aku pun di beri ubat tahan sakit masa kat dalam labour room tu… tapi sakitnye tetap aku rasa tau! ingatkan bila dah dapat ubat tahan sakit tu, ilang lah rasa sakit kan?? tapi tak juga.. makanye, aku pun redha lah dengan rasa sakit tu.. atleast experience kan??

Masa kat dalam bilik tu jam dah 11 lebih, lagi setengah jam je kot nak masuk ke Hari baru, sempat lagi lah aku bergelak ketawa dengan suami, berselang juga dengan rasa kontraksi yang semakin lama semakin lah kuatnye.. tapi kontraksi tu bukan lah bersambung2 tau.. kejap2 je die stop, pastu dia akan sakit balik.. mulanye sakit tu boleh aku tahan, tapi lepas tu.. sakitnye makin menjadi2 pulak.. bukan sikit tau! tapi sangat2 lah kuatnye!

bila kontraksi tu ilang kejap, sakit pun ikut ilang jugak, tu pun ilang kejap je, pastu dia akan datang balik.. owh, sangat lah tak tau macam mana nak di ungkapkan sakitnye tau! Tuhan je yang tau sakitnye camne.. 😀

Masa tengah dok baring tu, sambil menahan sakit, nurse bagi tips..

dia suruh mengiring, untuk buat proses baby nak keluar lebih mudah dan bukaan akan jadi lebih luas dan boleh lah baby keluar dengan mudahnye, di samping mengurangkan rasa sakit yang teramat tu.. emm memang berkesan tau.. bukaan aku time tu pun memang dah FULL..

jam 11:45, doc dan nurse dah siap ada dalam labour room, bukaan pun dah mula beroperasi..;p

time untuk meneran pun dah bakal nak bermula.. doc tanya aku, samaada dah mula rasa nak membuang tak?? aku kata belum lagi.. tapi dah rasa sakit yang amat dh ni doc!

Doc pulak asyiklah tengok2 jam.. dan aku pun ikut turut tengok jam.. dah nak cecah ke jam 12mlm, aku pun dah tak tahan rasa nak mengeluarkan sesuatu.. lalu doc pun suruh lah aku mula meneran.. teran yang pertama tak berhasil.. aku cuba lagi teran yang kedua.. tapi tak berhasil juga.. try lagi yang ketiga.. sampai doc kate, “saya dah nampak kepala baby awak dah tau” owh.. time ni, aku rasa sangat2 teruja tau.. + sedih dan syahdu..tapi teran aku kali ketiga tak juga berhasil..

Doc, nurse dan suami memang bagi support yang sangat2 kuat pada aku untuk try teran yang ke4, kepala baby dah nampak sikit.. time ni suami pun dah mula rasa excited.. dia suruh aku push sekuat hati, dan dengan tenaga yang mula dah nak abis ni, aku pun teran lah dengan sekuat2 nye… rasa syahdu dan sangat2 sedih tau time ni, dalam kepala dah tak tau pikir ape dah.. yg aku pikir, aku kene kuarkan gak baby ni time tu jugak.. di samping doc cuba bantu gunakan vacume untuk tarik kepala baby keluar..

Dengan izin allah, dan tenaga aku yang berbaki tu, aku teran sekuat2nye..

Jam 12:37a.m 15/2/2011bersamaan hari Maulidur rasul, keluarlah Nur Fadiah Adelia…

sangat2 lega bila baby dah keluar time tu tau… dan tak tau lah camne aku nak gambarkan perasaan bila dapat keluarkan baby dengan cara normal.. doc siap tunjuk baby pada aku lagi..

dan lepas je baby keluar, aku terus pengsan.. tak sedar ape dah!

Sedar2 je, aku dah ada kat dalam wad.. dan semuanye dah settle.. perut aku pun dah kempis..

agaknye baby fadiah memang nak keluar time Maulud Nabi kan??

sebab tu lah die tunggu jam 12malam baru bagi umminye ni teran ekekekek:

Syukur alhamdulillah, aku dapat melahirkan baby kedua ni dengan cara normal, dan pengalaman ni memang sangat2 lain dari pengalaman pertama aku.. sebab doa dan niat aku untuk bersalin secara normal di makbulkan..

di tambah doa2 suami, keluarga dan kawan2 yang sentiasa mendoakan keselamatan aku dan baby juga.. rasa terharu dan gembira yang tak dapat aku ungkapkan..

emm nanti aku ceritakan perasaan selepas bersalin tu ye.. insyaallah..

k lah.. dh abis pun part bersalin..alhamdulillah..

daaaaaa

-chugie-

Share:
Written by Suzie Maswar
Hi! saya Suzie Maswar. Seorang Suri rumah dan Pengedar Sah Shaklee sejak tahun 2012. Master Coordinator dalam Shaklee. Founder Group Shaklee JMS since 2012. Certified Product Trainer dan penasihat kesihatan dan kecantikan anda.